TILKASTEN-VÄRRIN SUKUSEURA

Esittelyssä seuran nykyinen puheenjohtaja v. 2019 lähtien

Nimi

Anne Ranta

Ikä

51 v.

Siivilisääty

eronnut 2005 (ent. Hemmi), avoliitossa

Asuu

Rymättylässä maatalossa (Suikkilan Tila, Poikko)

Perhe

Laajempaan perheeseen kuuluu avomies Roni, Viivi-koira, palvelutalossa asuva 72-v. äiti Mirja, sekä jo aikuiset lapset ja pikkusisko Aina 30 v.

Lapset

kaksi lasta, Tuomas 22 v. suorittaa Tampereella DI-opintoja Konetekniikan linjalla, kesäisin asuu kotona Naantalissa.
Laura 20 v. opiskelee Media ja Informaatio –opintoja Amsterdamin yliopistossa. Viettää kesät Naantalissa.

Opiskelut

Yo-merkonomi sihteerilinjalta
TAKK: Kaukoidänkaupan ja kiinan kielen erikoistumiskoulutus
Taidehistorian, kulttuurihistorian ja kasvatustieteen approbatur
Kielet: englanti, ruotsi, ranska, espanja, saksa, indonesia
EMBA –opiskelut Turun kauppakorkeassa meneillään

Asunut

Los Angelesissa, Pariisissa, Mexico-Cityssä, Madridissa, Jakartassa

Ammatti

Kiinteistösijoittaja / yrittäjä

Harrastukset ja kiinnostuksen kohteet

Juoksu, jooga, purjehtiminen, moottoriveneily, mökkeily saaristossa
matkustaminen mm. Lontoossa 3-4 krt/vuodessa
mehiläistarhaus, perinnerakentaminen
puhdas prosessoimaton luomuruoka
terveyteen/pitkäikäisyyteen liittyvät asiat
klassiset konsertit (niissä käyminen ja niiden järjestäminen)

Yhteys sukuseuraan

Seuran perustajajäsenen Saara Nopola-Rannan pojantytär (Nopola)
eli Tilkasten Johannan pojantyttären pojantytär

Tavoitteet sukuseuratoiminnassa ja hallitustyöskentelyssä

Sukuseuratoiminnan saattaminen nykyaikaan, arvokkaan sukuseuran tärkeiden ja mielenkiintoisten tietojen muuttaminen sähköiseen muotoon niin, että ne ovat helposti nuorempien ja tulevien sukupolvien löydettävissä, toiminnan kehittäminen myös nuorisoa ja lapsiperheitä ajatellen

Kotiseutuneuvos Katri Hellaakoski 95-v. sunnuntaina 8.3.2020

Sauvon kotiseuturetkellä 18.8.2018, Katri Hellaakoski piti maljapuheen 35-vuotiaalle Tilkasten-Värrin sukuseuralle. Maljapuheessaan hän kertoi nuoruudestaan ja sukuseuran alkuajoista seuraavaa:

”Sotavuosina koululaisten ja lukiolaisten piti mennä maataloustöihin kesäisin, sotamiesten ollessa rintamalla. Jokaisen piti hommata oma työpaikkansa. Ellei siihen pystynyt, oli tarjolla työleirejä eri puolella Suomea. Minun työpaikkani oli Kosken Ali-Liipolassa, jossa nuori sotaleski Tyyne Mikkola yritti taloudellisten vaikeuksiensa keskellä luotsata taloutta eteenpäin. Ja työtä riitti totisesti.

Siinä joen toisella puolella, Kittilän tyttäret Marjatta, josta sittemmin tuli ministeri Väänänen, ja hänen sisarensa Kaarina, tekivät kotitilalla maataloustöitä. Me ystävystyimme hyvin läheisesti. Me rakensimme sellaisen hirsisen lautan, jota pitkän seipään kanssa lykättiin Ali-Liipolan rannalta Kittilän rannalle. Kittilän tyttöjen lisäksi tutustuin tietysti koko perheeseen, samoin Tohtori Nopolaan, joka vieraili siellä usein sisarensa Helmin luona. Kului vuosia, minä avioiduin Sauvoon, ja olin jo leskenä, kun Tohtori Nopola-Ranta soitti kerran minulle ja sanoi, että ’Kuules Katri, lähdetäänpäs Karinaisiin, koska olen kuullut, että siellä ollaan perustamassa sukuseuraa.’ Hänellä ei näet itsellä ollut ajokorttia, ja minä olin valmis kuin lukkari sotaan.

Siihen aikaan oli tavattoman kova innostus sukuseuraan, ja meillä kokouksissa oli osanottajia aivan pilvin pimein. Nyt joukkomme on kutistunut aika tavalla niistä ajoista. Siitä huolimatta toivon, että nyt Sauvoon tultuamme, kohotamme tänään maljan 35-vuoden ikään ehtineelle sukuseuralle ja toivotamme sille paljon elinvuosia eteenpäin! Skool!”

Katri Hellaakoski

Katri Hellaakoski

Näin mekin, Tilkasten-Värrin sukuseura ry, haluamme onnitella sukuseuran perustajajäsentä ja pitkäaikaista hallituksen jäsentä, Katri Hellaakoskea 95-vuotissyntymäpäivän johdosta, ja toivotamme hänelle paljon iloisia ja onnellisia elinvuosia tästä eteenpäin! Lämpimät onnittelut!

Sauvossa 12.3.2020

Tilkasten-Värrin sukuseura ry

Suvipilvet, onnen pilvet – – –

Suvipilvet, onnen pilvet
peittää taivahan.
Liikkumatta lepää pinta,
laajan ulapan.

Niin kuin tyttö helmiänsä
nauhaan pujottaa,
niinpä päivät aurinkoiset
ohi vaeltaa.
Siin’ on onni – ajatella –
aika etenee,
kultapäivät kalliit, kalliit
hukkaan hupenee.

Siin’ on onni – hymyhuulin
nähdä – – – vaihtuvat
taivahalla suvipilvet
lumivalkeat.

Aaro Hellaakoski

Peto pikkuinen

”Niin hassunkurisen touhun nään
Suu tuoss’ on sepposen seljällään,
Suu pieni ja hampaaton,
Se naurua on.

Suu pieni, mikä sua naurattaa?
Mikä ilo noin sirriin silmät saa?
Näin kyselen turhaan lapseltain.
Se nauraa vain.

Se on lämmintä maitoa pullollaan,
Sill’ on äidin suukkonen otsallaan
Se on kurkkua myöten kylläinen,
peto pikkuinen.

Sinä paljon vaadit ja paljon saat,
Sinä siunaat kättemme toukomaat.
Nyt vasta ne tähkän kantaa:
Sinä annat meidän antaa.”

Aaro Hellaakoski

(A.H. on kirjoittanut runon tyttärelleen Katrille, ”originaalille” peto pikkuiselle)

Katri Hellaakosken isä, Aaro Antti Hellaakoski (22.6.1893 Oulu – 23.11.1952 Helsinki) oli suomalainen kirjailija, runoilija, maantieteilijä ja maantieteen opettaja ja dosentti.

Artikkeli Aaro Hellaakoskesta Wikipediassa

MISTÄ NIMI HELLAAKOSKI?

Pyhäjoella on sen niminen koski kuin Helaakoski, ja joessa on mutka. Ja siinä mutkassa on kylä, jonka nimi on Helaakoski. Siellä asuu paljon Helaakoski –nimisiä ihmisiä, mutta he eivät kaikki ole verisukulaisia keskenään. Kun Aaro lähti aikanaan kotiseudulta pois, hänestä tuntui pahalta, että Helaakoski –nimi kirjoitettiin yhdellä l:llä, vaikka se lausuttiin pohjalaasittain leveästi ”Hellaakoski”. Niinpä hän otti taiteilijanimekseen Hellaakosken, kuten teki myös hänen sisarensa taidemaalari Aira Helaakoski.

Katrin isoisä Antti Rietrikki (Rieti) Helaakoski pääsi ylioppilaaksi v. 1881 ja hän oli ensimmäisiä suomalaisia ylioppilaita Oulusta.

Aaro Hellaakoski väitteli 1928 tohtoriksi geologian alalta. Väitöskirjan nimi on Puulan järviryhmän kehityshistoria. Isä ja poika juhlistivat yhdessä näitä saavutuksia v. 1936 kun Antin tohtorinväitöskirja hyväksyttiin.

Katri Hellaakosken tarina

Helsingistä Sauvoon – kaupunkilaistytöstä Maalaistalon emännäksi

1926 Lapsuudenkuva

Katri syntyi helsinkiläiseen runoilija-opettajaperheeseen maaliskuussa 1925 ja puhui siellä perheen kirjakielen lisäksi silloista stadin slangia. Isän sukujuuret olivat Pohjanmaalla ja äidin Varsinais-Suomessa. Perheystäviin kuului kansallismuseon silloinen johtaja Sakari Pälsi, joka opasti pikkutyttöä lähes jokaviikkoisilla museokierroksilla. Silloin taisi jo syttyä kipinä museoon.

1929 Perhekuva

1931 Katrille niin rakas pikkuveli, Eero Hellaakoski (1929-2019)
oli Wäinö Aaltosen mallina äitinsä sylissä Eduskunnan Tulevaisuus –patsasta varten.

Vas. ”Äitini” v. 1936 pronssinen pää Iida Katariina (Katrin isoäiti ja Wäinö Aaltosen äiti),WA
Keskellä muotokuva Lempi-sisaresta, annettu Lempille 60-vuotislahjaksi (1932-52), WA
Oik. Lempi 1920-luvulla, WA

Kesäisin perhe lomaili itäisessä Suomessa asuen aluksi paikallisissa maalaistaloissa, ja myöhemminkin oltiin paljon tekemisissä paikallisen väestön kanssa. Sodan aikana he menivät toiselle puolen Suomea, toiselle murrealueelle. Heidän piti mennä talvisotaa pakoon Liedon Vanhalinnaan, mutta se peruuntui. Silloin Lempi muisti sukulaisensa Koskella Tl. Lempi käveli Mika Tausan (seuran hallituksen nykyinen sihteeri) isovanhempien kotiin Tauselan Tausaan, ja kysyi voisivatko he saada sieltä kortteerin. Niin koko perhe sai jäädä talvisodan ajaksi sukulaistaloon Kärppään v. 1939, jossa silloin asui Mikan isoisän sisar Laina Tausa vanhempiensa Juhon ja Frederikan (os. Värri) kanssa.

5.12.1940 Aaro Hellaakosken kiitoskirje Laina Tausalle (s. 1).

5.12.1940 Aaro Hellaakosken kiitoskirje Laina Tausalle (s. 2).

Katri oli 14-v. kun Talvisota alkoi, ja 15 v. sodan päättyessä. Katrin Isä ja äiti olivat siirtoväen huollossa töissä Koskella sodan aikana. Alla Katri ja Eero kesätöissä lehmiä paimentamassa.

Välirauhan aikana Katri vietti pari kesää Koskella Ali-Liipolassa tehden maataloustöitä. Siellä hän innostui maatalouteen, lypsi lehmiä, ja oli heinäpellolla heinätöissä. Tämä Ali-Liipolassa vietetty aika oli merkittävä ajanjakso Katrin elämässä, koska hän oppi kaupunkilaistyttönä rakastamaan maalaiselämää.

Katrin koulu oli ollut suljettuna Helsingin pommitusten aikana ja välillä evakuoituna maaseudulla. 1944 Tyttönormaalilyseo evakuoitiin Sysmään. Kesällä Katri sai umpisuolentulehduksen, joka ei parantunut kunnolla, koska lääkäri patisti toipilaana heinäpellolle töihin ja Katria syytettiin pinnariksi. Syksyllä Katri putosi koulun liikuntatunnilla köysistä alas voimattomana. Leikattu umpisuoli oli äitynyt vatsakalvontulehdukseksi hoitamattomana.
Jos oli vähän huonoa tuuria, niin oli jotain hyvääkin. Katri sai asua Sysmässä tunnetun oopperalaulaja Teddy Björkmanin huvilassa, ja hän jakoi huoneen kahden muun opiskelijatytön kanssa.

Katri Hellaakoski tuli ylioppilaaksi keväällä 1945. Sota oli loppunut edellisenä syksynä.

Katri oli sotavuosina joutunut olemaan työvelvollisena maaseudulla kuten muutkin lukioikäiset, koska miehet olivat rintamalla. Katri oppi rakastamaan maalaiselämää niin paljon, että lähti opiskelemaan Helsingin yliopistoon maa- ja metsätaloustieteitä. Harjoittelutilaksi tuli Martbölen tila Alsilan läheltä. Katri lähti Sauvoon linja-autolla tammikuussa 1947. Linja-autot olivat siihen aikaan tehottomia häkäpyttykäyttöisiä autoja, jotka hiipuivat jokaisessa mäessä niin paljon, että ihmisten oli käveltävä aina mäen päälle. Mäkiset maastot tuntuivat muutenkin niin vierailta, että Katri uskoi oikeasti tulleensa johonkin kaukaiseen jumalan selän takaiseen uuteen maahan. Lisäksi ihmiset puhuivat aivan käsittämättömästi. Isäntä Kyösti Lumme Martbölen talossa puhui vanhaa sauvolaista murretta, jota oli toisinaan vaikea ymmärtää. Katria pidettiin muutenkin kummajaisena Alsilan nurkilla, olihan hän kaupungista. Katri ei uskaltanut näyttää osaamattomuuttaan, vaan yritti aina toimia turhia kyselemättä.

Isäntä laittoi hänet heti alkajaisiksi pyykinpesuhommiin eikä vähäpuheisena miehenä paljon selitellyt asioita. Katrin kysyessä mihin pyykit laitetaan kuivumaan hän tokaisi vain: Ton mekke hailas. Ihmeteltyään aikansa Katri kysyi kuitenkin vanhalta työntekijältä ja sai kuulla, että pyykit levitetään mäkeen puiden oksille ja aidoille, mitä paikkoja sattuu löytymään.

Martbölen Katri-harjuri v. 1947. Tapanin ottama valokuva.

LUANTO

”Ku mää ensmäse kerra tuli täl Sauvvo linjuril, mää meinasi, et tääl ei ol ku ahtei, kaljoi, välis joku alho, taas näkys kankare ja sen pääl mökki ja töykkä. Nii, et kyl vaihtelevaist luantto ol. Pello oliva ain piänemppi, ku mentti rantta käsi. Siäl kasvo suuri katavi ja kastikka pyörtänäl ja sit meres paksu harja. Yhre kroti viäres mun konttin flittas. Meinasi purot plättelläs sin. Sain kärel kii kroti syrjäst ja samal koura yhre iso sontiaise. Ku mää istusi kive pääl, ympärs lens monesorttissi ötököi, parmoi, kärvässi ja ampjaissi. Jonku kräki kans mää hosusi niit pois.
– Kyl suvel kelppa nautiskel luannost.

Sodasta palanneet miehet etsiskelivät kuumeisesti näihin aikoihin vaimoja. Ampolan tilan komea ja hyväkäytöksinen isäntä, juuri valtiotieteiden maisteriksi valmistunut Tapani Kiviranta valloitti Katrin sydämen, seuraavana kesänä vietettiin häitä. Katrista tuli oikeasti sauvolainen emäntä Katri Kiviranta.

27.6.1948 Kaarlo Tapani Kiviranta ja Katri Ainikki Kiviranta os. Hellaakoski

1965 Tasavallan Presidentti Kekkonen vierailee Ampolan tilan mailla järjestettävällä partioleirillä ja häntä on vastaanottamassa tilan emäntä Katri Kiviranta.

Katrilla oli onnellinen avioliitto. Tapanilla oli tasainen ja sovitteleva luonne ja tämän vuoksi hänelle kertyi paljon luottamustoimia. He saivat kaksi ihanaa lasta, Hannan v. 1949 ja Kallen v. 1951. Katrin elämän traagisin vaihe, ja suuri käännekohta elämässä oli, kun hänen poikansa Kalle kuoli tapaturmaisesti vain 22-vuotiaana, ja aviomies Tapani vuotta myöhemmin.

Hanna sylissään Roope, Tapani, Katri, Lempi-mummi, etualalla Kalle. Perhekuva v. 1971 Hannan Roope-pojan ristiäisistä, jolloin vielä koko perhe oli yhdessä.

Jäätyään leskeksi v. 1975, Katri Kiviranta otti uudelleen käyttöön tyttönimensä Hellaakoski, ja viljeli Ampolan tilaa vielä nelisen vuotta, jonka jälkeen tilanpitoa jatkoi hänen tyttärensä Hanna Kiviranta.

Sauvossa Katri on asunut nyt 73 vuotta. Kieli on käynyt tutuksi ja kotiseutu rakkaaksi. Eläkeläisenä Katri on omistanut aikansa pääsääntöisesti kotiseututyöhön ja hän on ollut ahkerasti mukana Tilkasten-Värrin sukuseuran toiminnassa. Katri on ollut perustamassa Sauvon kotiseutumuseota, keräämässä sinne esineistöä, kokoamassa näyttelyitä, ja hän on myös taltioinut vanhoja sauvolaisia sanoja kirjaksi asti. Katri on ollut koko elämänsä kiinostunut kielistä ja murteista. Lieneeköhän syynä se, että hän on elänyt kolmella eri murrealueella hyvinkin pitkiä aikoja ja joutunut monesti ihmettelemään kielen moninaisuutta.

KATRI-EMON TARINOITA

Lapsenlapsilleen ja lapsenlapsenlapsilleen Katri-emo on aina ollut tarinankertoja, jolta on pyydetty kertomuksia menneiltä ajoilta niin nukkumaan mennessä kuin saunassakin.

Osa tarinoista on taltioitu Katrin v. 2012 kirjoittamaan kirjaan ”Hailas mekke” – Sauvos kerätyi vanhoi sanoi; toimittaneet Hanna Kiviranta ja Veera Tuomela (ja Iida Lehtinen ja Teemu Tuomela). Katri on kertonut tähän kirjaan elämästä entisaikaan Sauvon murteella. Osa tarinoista on sellaisia, joita Katri on kuullut vanhoilta ihmisiltä. Tässä joitakin otoksia kirjasta, hauskaa kerrontaa ja hienoa kuvausta entisajan elämästä.

SÄÄ

Ain o jouruttu tähä saak ja täst ettispäinki elämä sää armol ja sen mukka. Vaik suvel kui saret orotta, ni ei vaa sara. Satasis sillai hienokseltas, ettei iha solkenas aamust ehtosse. Mut sit ku satta, ei saa millä lakkama, vaik kui förpannais. Pellol vilja orottava puimist, mut ku satta vaa ja joka pual lotisse ja holsku. Ei voi ku orotta huamist.

Asteklasist pruukatti koht aamust katto kummone päiv mahtas tul ja kummossi vaattei tarttis pan yl. Jos tuntu huftiselt tai priiskuttel tai ol floska, ni tarvitti kummisaappai. Kuival ilmal kelpas trameloit nahkasil jalkkaluil.

SUKULAISSI KU NUKULAISSI

Sanotti: ”Sukulaissi ku nukulaissi”? Toi sanomine o varmaste niilt ajoilt, ku samas talos ja huushollis ol mont kertta usjamppi sukupolvi. Siäl asusiva fammu, farfari, fasteri, minjä, joskus viel kusinikki. Kyl se ny tarttis ymmärttä, et ei se elämine ain ni ruusust ollu. Lapsil ol sit kyl hoitaji omast takka ja vanhukse hoiretti koto. Syätti samas tuvanpöyräs ni lapse ku vanhuksekki ja muu talonväk. Mut jos joukos sattus olema naimattomi fasterei ja farbrui, ni ne sit oliva valla erinomassi kasvattaji. Kyl sii sit sanomist tul.

MUKULOI, FLIKOI JA POJANKLOPEI

Mukuloi pruukas melkke jokases huushollis olema pal enemmä ku nykysi. Nuorimmane ol ain vähä ällittynny ja kiehnas äitis konteis. Isomma flika ja pojaklopi melskasiva ja tappeliva keskenäs. Flika leikkivä tokkies ja muitte paijottes kans. Poja veistelivä puukoil omi vehkeitäs, kaarnalaivoi, pajupillei ja muut ku he ankeleekist tarvittiva. Suvel tehti tortosist lehmi ja vasikoi ja tikuist ja risun kappalist rakennetti niil navetta, ja sioil oma karsinas ja lättis. Talvisi lasketti persliukku mäjes ja suksitti. Jos joku ol jo koulus, ja sai oma krihvelitaulus, ni sit kaik mukula pääsivä huovaama kirjottamist ja laskemist krihvelitaulul liirul. Se taulu pyyhitti välil trasun kans puhtaks. Siin sit viimestäs tul sanomist ja muutaki, ku ei millä ols jaksanu varrot oma vuarotas.

HUUSHOLLI

Jossai huusholleis ol oikke huushollerska, jol ol sit usjamppi piikoi, jos tarvitti. Hianommis huusholleis ol topatui tualei, kiillotetui piironkei, seslonkei ja sänkys resorimatrassei, kandelaaperei, fateiki hopjast, ja muit fiineyksi. Karteenikki ol rynkytetty valla merkillise hienost. Nii, ja piia passasiva ku tul kaffeviarai. Prikan pääl heil tuotti kaffekuppi, kretsnekka, kokkerskool ja isol taltrikil ankarstoka tai kranssi-siivui, ässii ja kakkufliisui.
Tavallisis huusholleis ol polstareitte sisukse pitkist oljist. Joka suvi polstar tyhjennetti, pesti ja pantti uussi olkki sissä. Tyynyihi kerätti ain uure tupsu (ruokoharjanpäitä), ne vaihretti joka suvi. Pöyt ja penki seisosiva keskel tuppa. Konttuuris ol paroi, kastrullei, tilprinkarei, taltrikei, karotei ja muit vehkei. Permannol ol kotokurotu rairallise mato. Nii, ja tietty, mälli ol porstonurkas.

KYÄKIS

Kyäki oliva kans erisorttissi ku nykyäs. Ei moneska kyäkis sora jälkke viäl tullu vet kraanast. Kyl se jourutti laahama kaivost ämpäril sisäl. Tuva nurkas pruukas ol vessaav ja lasksaav. Lasksaav sisukse sekotetti elikoitte, sioitte ja kanoje sakka. Tuvas ol iso leivinuun, meilki mahtus yli 30 kyrsä kerrallas uuni. Siit uunist ol ens kova lämmittämine kokonaisil halvoil. Sit kekälä veretti hellanpessä, ja luuritti uun viimeks halkoluural. Ens paistetti yks leip pruuviks, ennenku paatan kans pantti uun täytte leippä. Kyrsä kuivatti varttail katos. Pehmjä leivä, limpu ja sekaleivä pistetti sikkos jyväsalvo.
Puaris roikkusiva palvkinku katos, sialiha ja laukmakkara omis suolatiinuissas. Suolakaloil, silakoil ja lahnoil ol oma tiinus. Suolassi ku oliva, niit tarvitti livotta enne keittämist. Usjast silaka keitetti perunoitte pääl.
Hellanpesäs poltetti klapei, neki tartti laahat sisäl halkovajast. Talvel ol köykäsemppä, ku voi lykät klapikorei vesikelkal. Mut klapei tarvitti mahrottoma pal, ku kaik kakluuni lämmitetti kumminki kerran päiväs, pakkasel kaksi kertta. Jos klapi oliva viäl vähä nihkei, ni kyl sytyttämine ol vaikja.

Hellan pääl oliva rinki. Ne nostetti hellakoukul pois paikaltas ja pantti puuropata tai kaffepannu tilal. Kys se kest kaua ennenku vesi kiahus ja kaffe ja puuro valmistusiva siks ku väki tul suuruksel. Ku saatti keittolevy niitte renkatte tilal, ol pal helpomp huushollat, ku para ja kaffepannu ei ollu pohjastas nokissi.

Aamupäiväl, siin kymmene aivois, ol kaffeaik. Peltotöitte aikka koko sakil vietti kaffet ja leippä pellol. Sit ol jo kova kiirus päivällise tekko. Päivällisse kuulus pääruakka ja jälkiruakka. Sit tiskama, ku ens ol lämmitetty tiskivere paras hellanpääl. Tiskipöyrän kans ol sinklevyst, niinku tiskpaljukki. Toises tiskatti, toises huuhreltti. Astia kuivatti hantuukil ja pantti hyllyl astjakaappi. Ehtopual ol viäl kaffetunt, niinku aamupualki. Jossa välis leivotti kans. Kyl pyykkäämistki riit. Ehtolist syätti siin 5-6 aikka. Sanotti: ”Kyl elävä palavas tuntte”. Ja tuns kans.

PELTKALUI JA MUIT VÄRKEI

Joskus maailma-aikoihi kynnetti puuatral ja härjil. Mun aikan viäl fältätti yhre tai kahre hevose vetämäl fältil. Hevose vetivä maitokärryil mairo meijeri, mettäreen kans puut mettäst. Pellol ne vetivä niitto ja haravakonet ja viäl ittesitojaaki. Mut sit 50-luvu alus, ku rupes tulema konei, ens traktorei ja sit muit, ni kyl sit tahti muuttus. Kaik vanha käsipeli jäivä laronurkka ja unhottusiva sin. Vanh tryskhuon tryskeines ol ku historiast, ku puimuri rupesiva jyllämä pellol ja kysytti naapurilt: ”Kui pal siippei teijä fältis o?”

AIKA AIKKAS KUTAKI

Ain sää jaksa hoveloitta entispäiväst, mut ei mihi sää menes huameltas tai kuka sun tykönäs käve yäl. Aikka ei ollu ennevanha ni tiukal ku ny. Tyät tehti ehtost ni pitkäl, et saatti reera. Ei kello kyl vahrattu yht tarkka ku nykyssi. Ai mittä ylimääräst triksu saattu, vaik työpäiv venus pimjä ehtos ast.

Tarinat on koottu Katrin ja Hannan kirjoituksista ja kertomuksista; kuvat perhealbumeista.

Tilkaset ja Värrit – sukujen ja sukuseuran juurista – Kirsti Kesälä-Lundahl

Kirsti Kesälä-Lundahl (alkuperäinen teksti Tilkasten-Värrin sukukirja, osa 3, Sukumuistoja, 2012)

Tilkasten ja Värrin suvut ovat vanhoja talonpoikaissukuja, joiden juuret ovat syvällä varsinaissuomalaisessa savessa. Sukujen alkukoti on vanhaa Suur-Marttilan aluetta, joka edelleenkin on sukujen merkittävintä asuinseutua. Kantatilojen yhteinen historia alkaa jo 1500-luvun puolivälistä samalta kantatilalta Karinaisista, ja suvut risteytyivät vajaat 300 vuotta myöhemmin 1800-luvulla Tilkasten ja Värrin kaksien sisarusten solmittua ristikkäisavioliitot. Näistä avioliitoista syntyneiden 16 lapsen muodostamat sukuhaarat ja niiden jälkipolvet muodostavat pohjan vuonna 1983 perustetulle sukuseuralle.

Heikki Martinpojasta Hammarin mahtisukuun

Tilkasten kylä edustaa vanhinta Karinaisten seudun asutusta, joka lienee syntynyt jo 1300-luvulla. Vanhimmat historiatiedot Tilkasista löytyvät Marttilan käräjillä vuonna 1536 annetusta tuomiosta. Ensimmäisessä maakirjassa vuodelta 1540 Tilkasten kylässä mainitaan olleen neljä taloa ja läheisessä Mäenpään kylässä yksi talo. Tilkasten kylässä asui tuolloin kolme veljestä. Mäenpään kylän historia tunnetaan vuodesta 1533, jolloin Marttilan käräjillä mainitaan olleen lautamiehenä Mäenpään Heikki, jonka taloa myöhemmin kutsuttiin Värriksi. Heikki on Värrin tilan ja sitä aina 1900-luvulle hallinneen suvun kantaisä. Tilkasten ja Värrin sukujen yhteinen historia alkaa jo sukujen alkuajoista: Värrin Heikin isä oli Tilkasten kylän yhden talon isäntä Heikki Martinpoika. Vuoden 1571 hopeaveroluettelo osoittaa, että Värrin talo on ollut alusta alkaen huomattavan vauras, irtaimiston arvoltaan Tilkasten kylän taloja jopa kaksi kertaa äveriäämpi. Tilkasten kylän neljän talon ja Mäenpään kylän ainoan talon omistajia, omistuksia, sodankäyntejä ja avioitumisia on tutkittu ansiokkaasti nykypäivään asti, ja tämä historia on kirjattu sukuseuran ensimmäiseen sukukirjaan Kantatilojen historia.

Maatiloilla elämä ei ollut helppoa. Tiloja rasittivat katovuodet, verorasitukset sekä suurvaltasodat, joihin Ruotsi edellytti tilojen lähettävän ratsumiehiä. Hevosen ja miehen varustaminen sotaan oli talolle rasite, mutta se toi myös verohelpotuksia. Veronmaksukyvyttömyyden vuoksi talot, myös Tilkanen, vaihtoivat omistajaa ja olivat ajoittain autioina. Välillä taas isäntä todettiin rutiköyhäksi, joten tiloja jaettiin ja yhdistettiin. Usein veljekset jakoivat taloja, ja avioliittojen myötä niitä myös yhdistettiin. Vuosisatojen aikana tilat olivat joko perintö- tai kruununtiloja. Taloa, joka varusti kuninkaan armeijaan ratsumiehen, sanottiin ratsutilaksi eli rustholliksi; toisinaan isäntä ”ratsasti itse”. Joitakin tiloja viljeltiin vuokrattuna, jolloin viljelijää kutsuttiin lampuodiksi. Kruununtilan sai lunastaa perintötilaksi.

Niukkojen aikojen vastapainoksi tutkijat ovat löytäneet tilojen historiasta myös vaurasta säätyläisomistusta. Tilkasten kylän varsinainen mahtisuku oli Hammarin suku, joka 1600-luvun lopulla hankki koko kylän talot omistukseensa ja näin perusti koko kylän käsittävän yksinäistilan. Sodissa kunnostautuneet Hammarin suvun miehet etenivät sotilasurillaan upseeriluokkaan ja ylennettiin ratsumestareiksi. Näin Hammarit siirtyivät pois talonpoikaisluokasta ja kohosivat maalaissäätyläistöön, ja Tilkasista tuli sen myötä jonkinlainen kartano. Miesten sotiessa Tilkasia isännöivät vaimot. Hammarien puolisoina mainittiin kartanoiden tyttäriä ja aatelistoa. Säätyläisten tapoihin kuului tehdä lahjoituksia, ja niinpä Karinaisten kirkossa on esimerkiksi Tilkasten Hammarien vuonna 1689 lahjoittama saarnastuoli, joka lienee Keski-Euroopasta tuotu sotasaalis. Kirkossa on myös kaksi Tilkasten ja Värrien yhdessä vuonna 1768 lahjoittamaa kelloa, jotka on valettu Tukholmassa ja joihin on kaiverrettu suomenkieliset omistustekstit.

Tilkasten Antti Jaakonpojasta Värrin Heikki Heikinpoikaan

Hammarien jälkeen Tilkasten tilanne jälleen heikkeni, ja tilan omistajat vaihtuivat. Tilkasten uuden nousukauden aloitti nykyisen omistajasuvun esi-isä Antti Jaakonpoika (1695–1780), joka oli kotoisin Pöytyän Kumilan Nikulasta. Hän osti vuonna 1730 hallintaoikeuden Tilkasten ratsutilaan 800 kuparitaalarin hinnasta. Talo tuntui Antista liian suurelta, joten hän jakoi tilan veljensä Jaakon kanssa, joka sai Länsitaloksi nimetyn puoliskon. Veljekset ostivat taloille perintöoikeudet vuonna 1758. Länsitalo pysyi Jaakon suvun hallussa aina vuoteen 1936 asti. Värri jaettiin vuonna 1565 Heikki Heikinpojan isännyyden jälkeen hänen kahden poikansa kesken, ja näin syntynyt lohkotila sai nimen Haveri, joka muuttui myöhemmin Juliukseksi. Värri jaettiin veljesten kesken vielä 1700-luvun lopulla Uudeksi-Värriksi ja Vanhaksi-Värriksi.

Tilkasten ja Värrin isännät ovat kunnostautuneet Saksan ja Puolan sotien lisäksi rauhanomaisemmissakin tehtävissä, esimerkiksi pitäjän jahtivouteina ja kuudennusmiehinä. Heikki Heikinpoika Värri toimi kihlakunnanoikeuden lautamiehenä jo vuonna 1533. Sukua edusti politiikassa muun muassa Yrjö Eskonpoika Värri, joka toimi talonpoikien edustajana Ruotsin säätyvaltiopäivillä vuonna 1654. Toinen merkittävä valtiopäivämies oli aikansa tunnettu mahtimies Pöytyän Kolkkisten isäntä Kaarlo Wärri, joka kuuluu sukuseuran esipolvien jälkeläisiin. Hän on ehkä merkittävin talonpoikaisiin lukeutunut valtiopäiväedustaja, joka toimi vuosina 1867 ja 1877–1905 Suomen säätyvaltiopäiväedustajana ja kolmena vuonna myös talonpoikaissäädyn puhemiehenä valtiopäivillä.

Suvut yhtyvät

Tultaessa 1800-luvulle Tilkasten ja Värrin suvut liittyivät yhteen ristikkäisavioliiton kautta. Antti Jaakonpoika II:n (1767–1831) poika Matti Antinpoika Tilkanen (1793–1865) haki emännäkseen vuonna 1818 Värrin Mikko Yrjönpojan tyttären eli Liisa Värrin, ja vuosikymmentä myöhemmin Liisan veli Mikko Mikonpoika Värri (1768–1852) avioitui Tilkasten Matin sisaren Leenan kanssa. Näin näiden kahden suvun välille syntyi kaksinkertainen side. Ristikkäisavioliitoista syntyneet jälkipolvet on kirjattu sukuseuran toiseen sukukirjaan Jälkipolvet.

Tilkasten nuorenparin perheeseen syntyi vuosien 1819–1843 aikana kymmenen lasta, joista yksi tyttö ja yksi poika kuolivat jo lapsina. Aikuiseksi kasvoi vanhin poika Juha (1819–1892), joka myöhemmin isännöi Tilkasia, sekä seitsemän tytärtä. Talon tyttäret menestyivät hyvin Marttilan suurpitäjän avioliittomarkkinoilla – jokainen sai emännöitäväkseen vauraan maatalon. Karinaisiin jäi tyttäristä kaksi: Johanna Nopolaan ja Liisa Vanhalle-Värrille. Ulriika löysi isännän Tarvasjoen Junnilasta. Aktiivisen puhemiehen Sauhulan ansiota lienee ollut se, että tyttäristä neljä avioitui parin kolmen penikulman päähän Koskelle: Heleena Hongiston Purhaalle, Anna Katteluksen Alitaloon ja Vilhelmiina Liipolan Alitaloon (Ali-Liipola) sekä Maria Iso-Sorvaston Ali-Urmaalle sen jälkeen, kun hänen emännyytensä Marttilan Haverilla oli traagisesti päättynyt puolison ja heidän lapsensa kuolemaan vain vajaa vuosi häiden jälkeen.

Myös Värrin nuorelle parille syntyi (vuosien 1829–1852 aikana) kymmenen lasta, joista – samoin kuin Tilkasissa – kuoli lapsena tyttö ja poika. Aikuiseksi kasvoi kahdeksan poikaa. Juho Värri (1829–1915), vanhin pojista, peri kotitalon (Uusi-Värri). Muut pojat sijoittuvat lähipitäjiin ja ottivat uuden sukunimen, osa isännöimänsä talon mukaan. Mikko ryhtyi isännäksi Pöytyän Hyppöisten Knaapille ja Matti (Tähtinen) tuli kotivävyksi Koskelle, vanhalle kantatilalle Halikkolan Jullalle. Kristian isännöi Killalan Nikulaa Tarvasjoella. Myös Kustaa-veli (Tuomola) asettautui Tarvasjoelle, jossa hän isännöi Isotaloa ja Nikulaa, mutta eri vaiheissa myös Paimion Jaakkolaa, Liedon Knaapia, Karinaisissa Tuomolaa sekä Uusitaloa Aurassa ja Pietilää Paattisilla. Karinaisten Kyröön asettuivat Heikki (Saarinen) itselliseksi, Kaarle (Tähtinen) maalariksi ja Tuomas (Tähtinen) leipuriksi. Tuomas avioitui ja muutti Pohjois-Pohjanmaalle. Hänen sukuhaaransa sammui, sillä liitto jäi lapsettomaksi. Myöhemmin – 1980-luvun lopulla – myös Kaarle Tähtisen sukuhaara sammui.

Ristikkäisavioliitoista syntyneet lapset kolmea lukuun ottamatta isännöivät tai emännöivät melko suuria maatiloja. Nämä sukuhaarojen kantatilat olivat kokonaispinta-alaltaan runsaat 2800 hehtaaria. Suurin tila oli Tilkanen, jonka pinta-ala oli noin 430 hehtaaria, ja muutkin tilat paitsi yksi olivat yli 100 hehtaarin suuruisia. Myös seuraavien sukupolvien juuret ovat vahvasti maatiloilla suvun syntysijoilla. Maatila on tarjonnut elannon yleensä vain yhdelle lapsista, useimmiten vanhimmalle pojalle, ja muiden on pitänyt lähteä kotoa ansionhakuun tai opintoihin. Juuret tuntuvat kuitenkin olevan syvällä varsinaissuomalaisessa savessa, sillä suuri osa suvun arviolta noin 4 000 jäsenestä asuu yhä suvun synnyinsijoilla. Suvun jäsenten osoitteisto – joka on perhekohtainen, eikä kattava – antaa viitteitä suvun nykyisistä asuinalueista. Sukua on levittäytynyt koko maahan, mutta valtaosa asuu yhä Varsinais-Suomessa, pääasiassa Turun, Loimaan ja Salon seuduilla. Suurin sukukeskittymä, suhteessa kunnan asukaslukuun, näyttäisi olevan Koskella. Varsin vetovoimainen on ollut pääkaupunkiseutu, jossa asuu arviolta vajaa neljännes suvun jäsenistä. Myös Tampereen ympäristö on ollut suosittu. Sukupostia lähtee myös ulkomaille, mm. Pohjoismaihin, Keski-Eurooppaan ja USA:han.

Tultaessa 2000-luvulle sukuhaarojen kantatiloista oli Tilkasten sisarusten jälkipolvien omistuksessa Karinaisissa Tilkanen, Vanha-Värri ja Nopola sekä Koskella Ali-Urmas, Puras ja Katteluksen Alitalo (Kesälä). Ali-Liipola ei ole enää Vilhelmiinan jälkipolvien omistuksessa, mutta se on Tilkasten-Värrin suvun omistuksessa Uuden-Värrin sukuhaaran kautta. Värrin sukuhaaran kantatiloista on sisarusten jälkipolvien hallinnassa yksi Kustaa Tuomolan tiloista eli Tarvasjoen kirkonkylässä sijaitseva Isotalo.

Suku piti yhteyttä

Tilkasten ja Värrin sisarukset avioituivat ja asettautuivat asumaan Turun seudulle melko suppealle alueelle: seitsemän sisaruksista jäi Karinaisiin, viisi muutti Koskelle, kolme Tarvasjoelle ja yksi Pöytyälle (Aura). Sukuyhteys vahvistui Koskella vielä myöhemmin, kun suvun kantavanhempien jälkeen sinne löysivät tiensä Värrin Juho-isännän tytär Fredrika, joka avioitui vuonna 1880 Tauselan kylän talollisen Juho Tausan kanssa, sekä Lyydia Wilhelmiina Värri, joka tuli vuosisadan lopulla emännäksi Jättälän Uuteentaloon. Ja kun vielä 1930-luvulla Tilkasten sukuhaaraa edustavan Johanna Nopolan pojantytär Helmi ryhtyi emännöimään Halikkolan Kittilää, niin yhteensä seitsemälle koskelaiselle kantatilalle oli tullut Karinaisista miniä ja yhteen vävy. Koskelainen sananparsi totesikin, että Tilkasten suku valtaa Kosken kappelin. Ja joku totesi huolestuneena, ettei Koskella kohta maitokuskiakaan saa, ellei ole Tilkasten sukua.

Tilkasten ja Värrin suvuilla on ollut erityisen vahva sukuyhteys. Etenkin suuremmissa suvun keskittymissä Karinaisissa ja Koskella kanssakäyminen sisarusten, serkusten ja vielä pikkuserkkujenkin kesken on ollut vilkasta. Monilla lapsuuden parhaat kaverit olivat serkkuja – jotkut jopa kaksinkertaisia serkkuja – ja kaupunkilaisserkkujen kesälomavierailut olivat odotettuja. Etenkin sodan aikana niin lapset kuin ruokapaketitkin liikkuivat kaupungin ja sukulaistalojen välillä. Myös syntysijoiltaan kauemmaksi lähteneet ovat pitäneet yhteyttä ja vierailevat edelleen synnyinsijoillaan. Monet ulkomaille, esimerkiksi 1900-luvun alussa Amerikkaan, muuttaneet ovat pitäneet yllä yhteyttä sukuunsa aina näihin päiviin asti. Vierailuja on tehty molempiin suuntiin, ja nykyään välimatka vain lyhenee, kun yhteyttä pidetään internetin välityksellä. Läheisen vuorovaikutuksen muistavat vielä vanhimmat sukumme jäsenet, ja muistitietoa on siirtynyt runsaasti seuraavillekin sukupolville ja myös Sukumuistoja-kirjan muisteluihin. Mutta vahvakin sukuyhteys ”ohenee” ajan kuluessa, joskus jo pikkuserkkujen ja viimeistään kolmansien ja neljänsien serkkujen välillä.

Sukuyhteyttä vahvistetaan sukuseuralla

Kiinnostus omiin ja suvun juuriin on lisännyt viime vuosikymmeninä sukututkimuksen suosiota ja sukuseurojen perustamista. Suomessa sukututkimuksen alku ajoittuu vuoteen 1850. Sukuseuratoiminta käynnistyi 1920-luvulla. Molemmat ovat alkaneet aateliston piiristä, ja merkittävät sivistyssuvut ovat tulleet pian perässä. Viime vuosikymmeninä sukututkimuksesta ja sukuseuratoiminnasta on tullut koko kansan harrastus. Sodat pysäyttivät sukuseurojen perustamisen lähes täysin, ja uusi innostus käynnistyi 1970-luvun lopulla, jolloin myös nykyinen Sukuseurojen Keskusliitto perustettiin. Varsinais-Suomessa on paljon vanhoja sukuja, joiden historiaa on ollut kohtalaisen helppoa tutkia, koska talot ja asukkaat ovat pysyneet syntysijoillaan ja myös sukudokumentteja on säilynyt. Itä-Suomessa sukuyhteyttä ovat rikkoneet sodat, siirtolaisuus ja usein myös työn perässä muuttaminen, ja siksi tarve sukututkimukseen ja sukuseuratoimintaan lienee siellä ollut Länsi-Suomea suurempaa. Sukuseurojen keskusliiton kyselyn mukaan sukuseuroja arveltiin vuosituhannen vaihteessa olleen yli 800. Innokkaampia sukuseurojen perustajia ovat olleet savolaiset ja sotien jälkeen myös karjalaiset, mutta vain harvalla sukuseuralla on juuret Varsinais-Suomessa.

1980-luvulle tultaessa Tilkasten ja Värrin sukuhaarojen kantavanhempien jälkeiset viides ja kuudes sukupolvi tunsivat vielä hyvin sukunsa historiaa ja olivat kokeneet vahvan ja laajan sukuyhteyden, asuihan suuri osa heistä edelleen syntysijoillaan. Heidän jälkeensä monet asuivat jo muualla, sukukäsitys oli varmaankin jo kaventunut ja kiinnostus sukuasioihin vähenemässä. Tämä lienee vaikuttanut siihen, että ajatus sukuseurasta alkoi itää. Aloitteen sukuseuran perustamisesta ja sukukokouksen järjestämisestä teki lääketieteen lisensiaatti Saara Nopola-Ranta, joka kutsui kotiinsa Turkuun sukulaisia keskustelemaan asiasta vuodenvaihteessa 1982–83. Sukuseuran perustamisesta päätettiin Loimaalla Tohnalla tammikuussa 1983 pidetyssä kokouksessa. Päätökselle oli hyvä pohja, sillä sukuja olivat tutkineet jo useat henkilöt.

Sukututkimus ja sukuseuratoiminta ovat olleet mieslinjaa korostavia. Tutkimuksen perustana ovat olleet avioliitto ja aviolapset. Sukuseurat jakaantuivat Suomessa karkeasti kahteen tyyppiin sen mukaan, miten sukulaisuus niissä määriteltiin. Länsi-Suomessa ihmiset tunnettiin usein talon nimen mukaan ja virallisissa yhteyksissä käytettiin patronyyminimiä (esimerkiksi Liisa Pekantytär) siihen asti, kunnes sukunimilaki vuonna 1921 tuli voimaan. Sitä vastoin Itä-Suomessa sukunimet olivat olleet jo pitkään käytössä ja siksi tavallaan kynnys sukuseuran perustamiselle oli matalampi. Itä-Suomessa sukuseurat perustettiin yleensä tietyn sukunimen omaavan henkilön jälkeläisille. Yleistä on ollut, ettei näiden sukunimilähtöisten sukuseurojen säännöissä tyttäriä tai avioliiton myötä sukunimeä vaihtaneiden tyttärien jälkeläisiä ei ainakaan yhtä tai kahta sukupolvea pidemmälle hyväksytty sukuseuran jäseniksi. Länsi-Suomessa sukulaisuus määräytyi sukuseuroissa yhteisen kantaisän tai kantavanhempien mukaan, ja sukuseuraan hyväksyttiin kaikki jälkeläiset ja näiden aviopuolisot. Monet vanhoista mieslinjaa korostaneista sukuseuroista ovat myöhemmin muuttaneet sääntöjään tasa-arvoisemmiksi.

Tilkasten-Värrin sukuseura perustettiin Koskella elokuussa 1983. Se on perustaltaan varsin tasa-arvoinen: sukulaisuuden määrittely perustuu kantavanhempiin, poikkeuksellisesti kaksiin kantavanhempiin, suvun 16 pääsukuhaarasta 7 on tyttäristä lähteviä ja jäseniksi hyväksytään kaikki jälkeläiset, myös ottolapset sekä näiden puolisot.

Sukuseuran hallitus voi hyväksyä kannatusjäseneksi myös henkilön tai yhteisön, joka haluaa tukea seuran tarkoitusta tai toimintaa. Sukuun kuuluvia oli Sukuseuran 30-vuotishistoriikin mukaan (2012) arviolta 7 000, joista elossa olevia suvun jäseniä oli noin 4 000 ja näistä lähes 500 oli sukuseuran jäseniä. Nykyinen (2020) jäsenmäärä on 365. Sukuseura toimii aktiivisesti, mistä yhtenä esimerkkinä ovat kolme sukukirjaa: Kantatilojen historia, Jälkipolvet ja Sukumuistoja, joka kertoo suvun jäsenistä sekä heihin liittyvistä muistoista ja tarinoista.

Kirjallisuus:

  • Honkala Niilo 1983: Tilkasten-Värrin sukupiiri. Luento Tilkasten-Värrin sukuseuran ensimmäisessä sukukokouksessa vuonna 1983 Koskella Tl.
  • Kesälä-Lundahl, Kirsti 2009: Maalaisaatelia ja taiteilijoita – Tilkaset ja Värrit Varsinais-Suomesta. Suomen Sukututkimusseura, Sukutieto 1.
  • Kuusiluoma, P.T. & Pussinen, Veli-Matti 1995: Tilkasten-Värrin sukukirja. Osa I. Kantatilojen historia. Tilkasten-Värrin Sukuseura r.y. (Loppuunmyyty)
  • Kuusiluoma, P.T. & Vasenkari, Maria (toim.) 2002: Tilkasten-Värrin sukukirja. Osa II. Jälkipolvet. Tilkasten-Värrin Sukuseura r.y. (Loppuunmyyty)
  • Ukkonen, Taina 2012: Tilkasten-Värrin sukukirja. Osa III. Sukumuistoja. Tilkasten-Värrin Sukuseura r.y.
  • Lehtonen, Pertti & Saarinen, Olli 2003: Muistot kivissä – Karinaisten vanha hautausmaa. (Loppuunmyyty)
  • Oja, Aulis 1957: Karinaisten historia. Forssa: Karinaisten seurakunta ja kunta.
  • Spoof, Sanna Kaisa, Nordberg, Ilkka & Mäkelä-Alitalo Anneli 1999: Suvut seuroissa. Tutkimuksia sukuseurojen toiminnasta. Helsinki: Sukuseurojen Keskusliitto.

Webdesign by Codeart © 2020